REKONSTRUKCE

Pohorsko

Skromná šumavská chalupa byla v minulosti upravována k obrazu moderního člověka a později k obrazu chalupáře. Tak dům přišel k přístavbě zádveří, širokým trojdílným oknům i okrasným prvkům z vyřezávaných prken. Naším úkolem bylo navrhnout konverzi na rodinný domek a vrátit původní části autentičtější podobu. Zvětšení pro novou funkci jsme dosáhli mírným navýšením domu a drobnou přístavbou pro jídelnu v rámci kuchyně. Stávající, avšak novodobé zádveří po obložení dřevem nově vytvoří spolu s jídelnou jeden celek, jasně dávající najevo svůj dodatečný původ. Naopak do starých, cca 70 cm tlustých stěn, se vrátí okna s proporcemi bližšími době vzniku tohoto historického stavení. Projekt je charakteristický až miniaturními rozměry stavby a parcely na níž stojí (jímka na splaškovou vodu musela být například integrována do založení přístavby) a vizuální jednoduchostí. Přes omezenou velikost se do domu podařilo vměstnat samostatnou kuchyni, dvě koupelny, technickou místnost i saunu. Jednoduše a tradičně vyhlížející zastřešení si zase vyžádalo po navýšení domu netradiční konstrukční řešení krovu s ocelovými táhly mezi krokvemi a stropními trámy.

Jihozápadní pohled
Severozápadní pohled

Architekt: DEPLAN | Matěj Čížkovský
Projektant: DEPLAN | Matěj Čížkovský
Vizualizace: Kristýna Kadlecová
Spolupráce: Lubor Šimek, Radek Mencl, Radoslav Vrobel, Karel Sommer
Místo: Nezdice na Šumavě - Pohorsko
Projekt: 2020-21
Realizace: 2022

zobrazit všechny projekty projekty